logo
Andra Anton
Andra Anton
Business Development Manager
SARTO
"[…] dar dacă ai ști totul de dinainte, care ar mai fi farmecul evoluției tale?"

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România? 

    Parcurgând diverse domenii, am ajuns în vânzări, unde am și rămas în ultimii 5 ani și unde am realizat că cel mai important lucru este relația cu oamenii. Se spune că orice început este greu, mai ales când nu ai experiență, dar dacă ai ști totul de dinainte, care ar mai fi farmecul evoluției tale?

    Croitoria la comandă este o tendință care se impune în piață și reprezintă modalitatea de a spune cine ești fără să fii nevoit să deschizi gura. Este acel ceva care îți pune personalitatea în valoare și mă bucur să fac parte din această industrie, care este într-o continuă creștere.


Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

    Te poți uita la România și să observi foarte multe lucruri problematice dar personal, prefer să văd multitudinea de oportunități. Miliardarul Warren Buffet spunea că relațiile personale sunt mai presus decât orice: ”Măsor succesul prin cât de mulți oameni mă iubesc” si mă regăsesc în gândirea lui.

    Succesul înseamnă să îți placă ceea ce faci, și cum o faci, indiferent de zi sau de oră, dacă este în timpul săptămânii sau în weekend, dacă ești la birou sau la masă în oras, iar oamenii să te aprecieze și să te recomande mai departe.


Care sunt provocările în mediul de business din România?

  Cred că provocările apar pe două planuri. Dacă pe plan extern avem automatizarea, digitalizarea și instabilitatea economică și politică, pe plan intern apar provocările pe care le putem controla. Spre exemplu, menținerea focusului echipei pe problemele esențiale ale organizației. Un alt factor (vital) este timingul, deoarece poate face ca ceva să reușească sau să sa fie un eșec total.

    Din experiența mea, atunci când începi să întâmpini obstacole trebuie să îți reconstitui pașii, să vezi unde ai greșit și să iei măsuri. Să îți amintești că respectarea tuturor etapelor stabilite la dezvoltarea strategiei este foarte importantă și mereu să ai în vedere scopul final.


Dar satisfacțiile?

    Satisfacțiile vin sub forma feedback-ului pozitiv primit de la clienți, atunci când reușești nu doar să ajuți o persoană să își identifice o nevoie, ci îi și oferi soluția potrivită. 

La finalul zilei, satisfacția reprezintă unul din factorii fundamentali de care depinde eficiența fiecărui individ, dar și a organizației din care face parte. 


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

    Greu de spus. Având în vedere istoria instabilității fiscale și legislative din România, nu văd o schimbare la 180 grade. Cât despre viitorul apropiat, vom trece în continuare prin etapa provocărilor. Vor aparea multe schimbări, iar cum a fi parte din schimbare este o necesitate, trebuie să ne adaptam în mod continuu, indiferent de domeniul de activitate. Consider că putem evolua, printre ruinele deciziilor politice, doar construind produse excepționale, alături de oamenii potriviți.