logo
Călin Tatomir
Călin Tatomir
GM Microsoft
Antreprenor
“[...] dacă munca noastră ar fi vreodată înlocuită de roboți, acest lucru ar putea fi îndeplinit numai printr-o evoluție spectaculoasă a IT-ului.”

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

Dacă ne referim la ultimii 100 de ani, cu siguranță că industria IT poate fi considerată “copilul minune” al economiei, deoarece dinamica a fost una dintre cele mai mari, comparată cu alte industrii.  Dacă industria auto ar fi avansat la fel de repede, probabil că acum am fi folosit mașinile sâmbătă seara pentru a lua o cină romantică în Boston la vestitul restaurant Union Oyster House. Apoi ne-am fi întoars în aceeași seară acasă, în România.

 

Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

Cred că în perioada ultimilor 10 ani și a următorilor 10 ani, există trei vectori importanți ai succesului: echipă (valoare, motivație), produsele vândute (calitate, preț) și relațiile dintre persoane. Din păcate, este extrem de important ca toți cei trei factori să existe simultan. Numai doi ajută, dar nu sunt suficienți!

 

Care sunt provocările în mediul de business din România?

În perioada ce a urmat schimbărilor din 1989 și probabil că pentru încă vreo 20-30 de ani, schimbările legislative, mai ales cele din domeniul economic (taxe, impozite, reguli suplimentare) au fost și rămân principala provocare pentru mulți antreprenori din zona IT și nu numai.  Totodată, lipsa unor clienți care să aprecieze nu numai prețul mic, ci și calitatea produselor este o mare provocare a acestei perioade pe care o traversăm. De multe ori se preferă un costum ieftin în care aratăm bine numai la prima purtare, în detrimentul unui costum pe care, când îl imbrăcăm a zecea oară, arată ca nou (mersi SARTO!). Să nu mai discutăm despre “cât de bune” sunt merdenelele de la metrou în detrimentul unor adevărate Raclete de vită de la restaurantul Upstairs.

 

Dar satisfacțiile?

Cel mai de prețuit sunt Libertatea și posibilitatea de a fi Tu Însuți!

 

Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

Contextul intern și cel international fiind extrem de complexe, orice predicție în domeniul IT ar fi hazardată. Oricum, dacă munca noastră ar fi vreodată înlocuită de roboți, acest lucru ar putea fi îndeplinit numai printr-o evoluție spectaculoasă a IT-ului. Cert este că, așa cum “sarea este în orice bucate”, IT-ul va fi prezent în orice industrie.