logo
Gabriel Biriș
Gabriel Biriș
CO Managing Partner
Biriș Goran Sparl
“ [...] trebuie să scoatem satul românesc din sărăcie, să facem industrie, manufactură ca în alte țări civilizate.”

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

Am înființat Biriș Goran împreună cu trei prieteni avocați în urmă cu aproape 13 ani, timp în care firma a evoluat la aproape 40 de avocați și consultanți fiscali. Dar nu contează atât de mult numărul avocaților, cât calitatea echipei și ce reușim să facem împreună. Noi practic am pus bazele profesiei de avocat fiscalist în România. Ceea ce ne diferențiază în piață, este că majoritatea avocaților alături de care am pus bazele firmei ocupă și astăzi poziții cheie în firmă. Împreună am trecut cu bine prin perioada de boom, dar și prin perioada de criză economică. În boom imobiliar am semnat cea mai mare tranzacție care a avut loc vreodată pe piața noastră imobiliară și multe altele însemnate, iar în perioada de criză am luptat să ne reinventăm, să găsim soluții creative pentru problemele clienților, dar în același timp să păstrăm echipa întreagă. Avocatura de business a fost și este fluctuantă și nesigură, la fel ca economia – a avut perioade mai bune și mai rele. În ultimii ani a urmat un trend ascendent, iar acum este evaluată la 150-170 mil. euro, departe totuși de maximele din anii de boom 2007-2008. Este îmbucurător că tot mai multe fonduri de investiții devin interesate de piața locală. 

 

Care sunt provocările în mediul de business din România?

Atât concurența, adaptarea la piață și cerințele ei, cât și hazardul legislativ sunt provocările clasice la care mediul de afaceri a trebuit să se adapteze constant. Dar cea mai mare provocare în ultimii ani a devenit și, din păcate, va rămane pentru mulți ani, lipsa forței de muncă calificate. Singura șansă pe care România o are este să își revizuiască serios politicile în domeniul educației și în special în domeniul educației timpurii.

 

Dar satisfacțiile?

Bucuria unei tranzacții încheiate, reușitele clienților, bucuria legilor promovate de noi și care ajung să fie publicate în Monitorul Oficial, bucuria colegilor mulțumiți și cu încredere în viitor.


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

Va fi bună dacă începem să facem ceea ce contează. Dacă începem să ne uităm mai mult în viitor. Dacă ne ocupăm de capitalul uman și investim mai mult în educație, mai ales în educația timpurie. Dacă reușim să facem un mix de politici care să redea încrederea românilor în România, să nu mai plece și să facă mai mult de doi copii. Dacă îmbinăm asta și cu politici de atragere de emigrație de calitate, atunci ne va fi bine. De asemenea, trebuie să scoatem satul românesc din sărăcie, să facem industrie, manufactură ca în alte țări civilizate. Trebuie să inversăm niște trenduri. În caz contrar, ne vom târî. Norocul nostru este că avem o țară bogată, care nu ne lasă să murim de foame.