logo
Alin Ionescu
Alin Ionescu
Owner
Mașinistul
 “Liderii de opinie vor fi mereu apreciați, la fel și conținutul de calitate sau asocierile cu branduri autentice [...]”

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

    Piața de media din România adoptă, chiar dacă mai greu, trendurile de peste Ocean. Televiziunile încă au un cuvânt greu de spus, însă migrarea publicului către online se vede tot mai clar – inclusiv în bugetele de publicitate. Tocmai de aceea am investit în online, într-un produs media cu conținut video, bazat pe storytelling, care acoperă o nișă neexploatată de niciun alt produs. Chiar dacă nu au o deschidere la public atât de mare ca produsele de interes general, produsele de nișă au un target clar, fiind astfel apreciate tot mai mult de brandurile premium și din zona ultra-high-end/luxury.


Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

    Cred cu tărie că succesul în orice tip de business este dedicarea, implicarea cu multă pasiune în toate proiectele și perseverența, indiferent de piedicile care pot apărea pe parcurs. Evident, abordarea trebuie ajustată în funcție de cerințele pieței, pentru că rareori se întâmplă ca rețeta să fie perfectă din prima.

    Corectitudinea și loialitatea sunt esențiale pentru un business sănătos. În cazul meu, un produs media de succes este unul care pune interesul publicului pe primul plan. Întotdeauna am separat clar publicitatea de materialele editoriale, păstrând o opinie obiectivă și echilibrată. Libertatea presei este într-adevăr condiționată de publicitate, însă integrarea conținutului în context nu trebuie să se transforme în reclamă mascată. Așa că eu îi sunt mereu loial publicului, așa cum și el îmi este mie.


Care sunt provocările în mediul de business din România?

    România este o piață în care un business se poate bucura de o ascensiune fulminantă, dar poate suferi o decădere la fel de rapidă. Din păcate, etica profesională lipsește din multe medii, iar concurența neloială este și ea des întâlnită. 

    Impostura este încă o problemă majora pe piața de business din România. Există foarte puțini oameni cu adevărat calificați pentru poziția cu care se prezintă, iar abilitatea a îi „mirosi” de la început poate salva mult timp și bani.


Dar satisfacțiile?

    Principala satisfacție în ceea ce fac este să văd oamenii mulțumiți – atât publicul, cât și colaboratorii cu care lucrez în diverse proiecte. De asemenea, rezultatele pozitive, creșterea businessului, ducerea la bun sfârșit a unor proiecte – toate sunt motive de satisfacție, ca și libertatea de a alege direcția și de a stabili planurile de viitor ale businessului. Pentru că de-asta am ales să fim antreprenori, până la urmă.


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani? 

    În media, în următorii ani va continua migrarea către online, până la o integrare completă. Serviciile de streaming și conținutul on-demand vor fi adoptate din ce în ce mai des, iar printul va rămâne doar o modalitate „pretențioasă” de a transmite informația, pentru produsele de lux. Publicitatea va deveni și ea din ce în ce mai bine integrată, în special în produse de divertisment, pentru ca publicul să o asocieze cu o experiență plăcută. Evident, nimeni nu poate prezice cum va arăta presa peste un secol, însă practicile vor rămâne aceleași. Liderii de opinie vor fi mereu apreciați, la fel și conținutul de calitate sau asocierile cu branduri autentice, cum este SARTO.