logo
Stelian Bogza
Stelian Bogza
Cofondator
Benefitonline.ro
“[...] globalizarea se va accentua în viitor în întreaga lume, iar România va resimți și ea efectele unei lumi «ca un întreg».”

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

    Istoricul meu profesional a cuprins în timp mai multe arii de business și tipuri de angajatori, predominând industria financiar-bancară unde am învățat, în aproape 10 ani, cât de important este clientul, cât de greu îi câștigi încrederea, dar mai presus de acestea cum să-i înțelegi experiența cu produsele/serviciile tale și cum să le actualizezi permanent. 

Din 2014 am ales (după alte două încercări nereușite) drumul antreprenoriatului, pe o nișă de piață în care nu mai pășise nimeni până atunci: beneficiile flexibile pentru angajați. Pot spune că am creat o nouă piață și am reușit să educăm companiile într-o direcție în care nu mai încercase nimeni în România.


Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

    Așa cum îl înțeleg în această etapă a vieții mele, succesul poate fi definit ca un cumul de perseverență (în a face lucrurile mai bine în fiecare zi), crearea unei echipe extraordinare (diversă, dar cu valori comune), încredere (totală și ireversibilă) că produsul/serviciul livrat este valoros și dezirabil, deschidere totală către inovație, dar și găsirea unui echilibru între viața profesională și cea personală.


Care sunt provocările în mediul de business din România?

    Întotdeauna mi-am spus că dacă lucrurile ar fi simple în business, le-ar putea face oricine. Cred cu tărie că provocările din mediul de business din România se regăsesc în multe alte piețe în diverse forme. Ceea ce cred că face diferența între oamenii de business, oriunde în lume, este modul în care se poziționează față de aceste provocări: cei de succes iau aceste provocări în piept ca pe ceva normal și caută rezolvarea lor, pe când alții rămân în urmă, plângându-se de ele. De cele mai multe ori, provocările din business au generat creativitate și inovație în companii.


Dar satisfacțiile? 

    Personal, satisfacțiile le trăiesc cu fiecare nou client câștigat (care uneori poate fi un nume important la nivel mondial), cu fiecare feedback pozitiv din partea unuia din cei aproape 100.000 de utilizatori care folosesc soluția noastră zi de zi, cu fiecare îmbrățișare pe care o dau colegilor din echipă dimineața când ne revedem la birou, cu momentele relaxante pe care le petrec în mini-vacanțe cu minunata mea familie.


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

    Într-o lume actuală în care aproape totul se schimbă atât de repede în multe industrii și pe multe piețe concomitent, cred că 100 de ani este mult pentru o prognoză realistă. Totuși, cred că globalizarea se va accentua în viitor în întreaga lume, iar România va resimți și ea efectele unei lumi „ca un întreg”.