Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?
Am intrat în profesie cu un singur gând: să fac o firmă de avocatură.
Am fondat Istocescu&Vintila – Business Lawyers în 2006, după ce am trecut mai prin toate stările, disperările, satisfacțiile și iluziile antreprenoriatului individual. Și de atunci am crescut, am tot învățat, m-am transformat, odată cu firma.
Deși mediul de business din România, în general, și piața avocaturii, în special, sunt deosebit de dificile, impredictibile, provocatoare, îndrăznesc să spun că situația este incomparabil mai bună decât în țările, să le spunem, mai dezvoltate. Motivul este extrem de simplu: avem foarte mult loc pentru dezvoltare, inovare, evoluție. Limitările țin doar de disponibilitatea noastră! Dacă îți dorești cu adevărat și esti dispus să schimbi tot printr-o transformare din temelii, din orice poziție poți să “ataci”, oricând, cu succes, plutonul fruntaș.
Cum ați defini succesul în mediul de business din România?
Curaj, încredere și răbdare… Restul sunt doar cifre.
Care sunt provocările în mediul de business din România?
Inerția. Dorința de a păstra neclintite anumite stări de fapt desuete, deși toată lumea se schimbă în jur radical și rapid. Știu, pare ciudat să spun asta în condițiile în care astăzi este la modă discursul despre nou și transformare însă, în percepția mea, dincolo de acest discurs foarte puțini ar vrea să schimbe ceva, fără să fie 100% obligați să o facă… Eu văd în asta atât o provocare cât și un avantaj.
Dar satisfacțiile?
Simt satisfacție când reușesc să construiesc ceva și văd că funcționează. Atunci când, în loc să mă plâng de o situație nefavorabilă, găsesc un beneficiu în ea. Atunci când pierd, greșesc, am o nereușită și nu mai simt că mă sufoc, ci zâmbesc bucuros că am mai învățat ceva.
Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?
Extrem de optimist! Deși nu îmi plac exagerările și cuvintele „bombastice”, am folosit intenționat cuvântul „extrem” pentru a sublinia cât de pozitivă este viziunea mea în această privință. Cred că România este dintre acele țări care au în față foarte multe opțiuni fericite, că are, cum s-ar spune, „mai mult înainte decât în urmă”. Aceasta, poate, este șansa născută din neșansă, din situația în care potențialul ei maxim este în față și nu deja depășit, fiecare dintre noi având posibilități de construcție pe măsura proiecțiilor unui viitor așa cum ni-l dorim.