logo
Alin Burcea
Alin Burcea
CEO
Paralela 45
“Satisfacțiile sunt aceleași ca peste tot! Atunci când afacerea ta crește, într-un mod sănătos și într-un mediu relativ ostil [...]”

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

Cred că noi am evoluat mai rapid decât industria turismului din România. Astăzi, Paralela45 este o agenție care poate concura cu oricare din Europa, din punct de vedere profesional și chiar tehnic. Nu se poate spune același lucru despre evoluția turistică a României. Am avut miniștri slab pregătiți profesional, numiți pe criterii politice, România nu a avansat, având unul dintre cele mai mici numere de turiști străini din Europa. Guvernele României au ignorat această industrie, ajungând să avem cca. 2,5 milioane de turiști, față de Bulgaria, spre exemplu, care are peste 8 milioane. 

 

Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

Succesul înseamnă să ai, astăzi, o companie deschisă în 1990, care să meargă bine. Într-un mediu de afaceri ca al nostru, atât de schimbător și în general neprietenos pentru firme, cred că asta înseamnă succes!

 

Care sunt provocările în mediul de business din România?

Provocări în România sunt peste tot. Trebuie să ai nervii tari ca să aștepți de la 6 luni și până la 1 an ca să poți lua o autorizație de construcție; să stai 4 - 5 luni pentru un aviz ISU; să fii verificat de către Consiliul Concurenței după reguli numai de ei știute; să aștepți 2 luni pentru o intabulare; să lucrezi cu băncile din România, care, în marea majoritate, nu sunt parteneri de cursă lungă. Ei bine, la capitolul provocări, România stă foarte bine!

 

Dar satisfacțiile?

Satisfacțiile sunt aceleași ca peste tot! Atunci când afacerea ta crește, într-un mod sănătos și într-un mediu relativ ostil, când salariații sunt multumiți și vin cu plăcere la birou, ei bine, poți să spui că ești satisfăcut!

 

Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

Mediul de business este foarte competitiv în România, se dezvoltă și merge înainte, cu toate greutățile pe care le generează mediul politic.