logo
Gabriela Tănase
Gabriela Tănase
Brand Manager
SARTO Bespoke
"[…] prin rafinarea metodelor de comunicare, advertisingul va redeveni o producție dezirabilă, ceva ce audiența consumă de plăcere."

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

    Când am primit primul job într-o agenţie de digital, advertisingul online era o “jucărie” nouă şi strălucitoare pentru industria comunicării din România. Atât de nouă, încât nici nu avea “instrucţiuni de utilizare”. Aplicaţiile de Facebook erau pe val, concursurile online erau noua activitate preferată a brandurilor, iar siteurile şi blogurile însemnau “viitorul”. În prezent jucăria e mai spectaculoasă, mai complexă şi, din fericire, vine şi cu instrucţiuni. Avem ad-uri care aproape că îţi citesc gândurile oriunde navighezi pe internet, siteuri interactive cu design responsive şi campanii atât de bine ancorate în realitatea comunităţilor, încât de abia îți dai seama că e vorba de publicitate acolo. Între timp eu am trecut de la fluxul de agenţie la un singur brand, asimilând cât am putut de mult din evoluţia tehnologică şi de mentalitate.


Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

    Succesul în comunicare poate însemna lucruri diferite în funcţie de obiectivele pe care ţi le propui. Într-o campanie succesul poate fi propulsarea imaginii brandului, iar in alta creşterea numărului de leaduri şi a vânzărilor. Pentru mine, ca brand manager, succesul e să menţin un echilibru armonios între ce are brandul nevoie să obţină şi ce îşi doresc clienţii.


Care sunt provocările în mediul de business din România?

    Etica de lucru este una dintre marile provocări. Toate brandurile din toate domeniile educă într-o anumită masură consumatorii, iar asta e o responsabilitate mare, pe care nu toţi jucătorii şi-o asumă corespunzător. Vedem uneori campanii făcute pe grabă doar ca să fie consumate bugetele sau promovare bazată pe promisiuni exagerate. Ambele abordări dezamăgesc consumatorul şi îl fac reticent, ceea ce nu ajută pe nimeni în final. 


Dar satisfacțiile? 

    Satisfacţia vine atunci când clienţii şi partenerii de business înţeleg mesajul transmis de brand și acţionează în consecinţă. Mai exact, când efortul echipei tale dă roade.


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

    În anii ‘60 în America publicitatea era percepută ca o formă de divertisment în sine, iar oamenii erau în mod natural atraşi de noutate şi curiozitate. Cred că prin intervenţia tehnologiei şi prin rafinarea metodelor de comunicare, advertisingul va redeveni o producţie dezirabilă, ceva ce audiența consumă de plăcere. De asemenea, prin factorii <<responsabilitate>> și <<sustenabilitate>> – din ce în ce mai prezenți în mentalul colectiv – advertisingul are toate șansele să aducă şi mai multă valoare adăugată şi să devină util dincolo de consumerism.