La începutul anilor ’90, conceptul de îngrijire paliativă era complet necunoscut în România. Mai mult, spitalele de stat, singurele unități medicale către care românii se puteau îndrepta în momentul în care aveau o problemă de sănătate, ofereau condiții precare pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă. Realitatea dură din acele vremuri l-a determinat pe Graham Perolls, un britanic care vizitase de mai multe ori România, să ia inițiativă. Așa că a înființat HOSPICE Casa Speranței, o fundație care avea să schimbe viziunea asupra îngrijirii acordate pacienților cu boli incurabile.
La rândul lui, Graham Perolls are o poveste legată de cancer. Ambii săi părinți au murit de cancer, mama într-un sistem public de sănătate din Marea Britanie, tatăl într-o unitate de tip hospice. Sfârșitul a fost același pentru amândoi, un prognostic limitat, dar fiind internat într-o unitate de tip hospice, tatăl său a avut parte de o calitate a vieții total diferită. Momentul în care Graham Perolls a văzut această diferență a fost momentul în care s-a decis să facă o unitate de tip hospice în Marea Britanie.
Graham a ajuns în România din întâmplare. S-a întors în România aproape în fiecare an şi a asistat la momente cheie din istoria noastră recentă. A revenit în primele zile de după Revoluţie şi a vrut să meargă într-un spital din Braşov, să vadă care este situaţia din spitalele unei ţări despre care ştia că s-a confruntat cu probleme mari. Pe holuri, a asistat la un episod șocant: un tânăr de 27 de ani a murit în chinuri groaznice, pentru că medicii nu aveau morfină. Graham Perolls şi-a spus că trebuie să facă ceva, să ajute cumva, să aducă un lucru bun într-o lume care nu funcţiona cum trebuie. S-a întors în UK, a renunțat la hospice-ul pe care îl avea și a decis că România are nevoie de ajutor. Şi-a folosit experienţa şi a reuşit să aducă în România un lucru la care nimeni nu visa: îngrijirea paliativă. HOSPICE Casa Speranței și-a început activitatea în 1992, cu o echipă mică, la Brașov. 27 de ani mai târziu,
HOSPICE Casa Speranţei este cea mai mare fundație din România care oferă – cu titlu gratuit – servicii complete de îngrijire paliativă pacienților și familiilor acestora. Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.
În 2019, HOSPICE a deschis serviciile în centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile. În cei 27 de ani de activitate, HOSPICE a fost alături de peste 30.000 de pacienți și familiile lor. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără sprijinul celor care au crezut în cauza îngrijirii paliative, s-au implicat și ne-au susținut, pentru că HOSPICE suntem toți: pacienți și familiile lor, sponsori, donatori, voluntari și toți cei care cred că se mai pot face multe după “nu mai e nimic de făcut”.