logo
Radu Cristian Voloagă
Radu Cristian Voloagă
Avocat
Voloagă Law Firm
"E foarte important să existe o echipă unită care funcționează foarte bine și care să obțină profit, dar asta nu e tot."

Cum ați evoluat dumneavoastră și industria în care activați în mediul de business din România?

    Sunt avocat pledant, membru al Baroului București, începand cu anul 2005. 

Am avut norocul să fac ceea ce îmi place în avocatură, anume litigii în domeniul comercial. Evoluția a fost cea normală. La început am lucrat într-un birou mai mare, timp în care m-am format ca avocat și am învățat profesia. Apoi am plecat pentru că mi-am dorit indepenedență și mi-am înființat biroul meu, pe care acum îl dezvolt.  

    În 14 ani de activitate în domeniul acesta am vazut cum industria s-a dezvoltat foarte mult.  Piața avocaturii în capitală e acum mai complexă, mai dinamică, mai efervescentă. Sunt foarte multe spin-off-uri din fostele societăți mari de avocatură, care la rândul lor au generat alte societăți mari, cu alte spin-off-uri și tot așa.  Nu mai există doar societățile mari de avocatură și avocații individuali, există o gamă întreagă de societăți profesionale care acoperă toate paletele de clientelă. Ca sa nu mai spun de societățile de avocatură specializate într-un anumit domeniu. 


Cum ați defini succesul în mediul de business din România?

    Nu văd succesul atât sub forma cifrei de afaceri și/sau a profitului, cât sub forma efectului pe care businessul respectiv îl are în jurul său. E foarte important să existe o echipă unită care funcționează foarte bine și care să obțină profit, dar asta nu e tot. Cred că ai succes atunci când business-ul e relevant, când influențează și schimbă ceva în piața în care activează. în plus, trebuie să și dea ceva înapoi comunității, să contribuie cumva  la binele comun în locul unde funcționează. Și, după cum știți, sunt multe companii mari care chiar fac asta. 


Care sunt provocările în mediul de business din România?

    Clienții, partenerii de afaceri, oamenii din administrația publică cu care trebuie să interacționezi zi de zi. Suntem o țară balcanică, și asta se vede în orice interacțiune pe care o ai. În timp înveți să “citești” oamenii, să îți faci în termen scurt o părere despre ei, dar durează până ajungi la stadiul ăsta. În plus, de multe ori, chiar și așa, tot te poți înșela. 


Dar satisfacțiile?

    Avocatura este o profesie specială care poate să îți aducă satisfacții enorme, dar și un stres pe măsură. Cred că cea mai mare satisfacție o ai atunci când, după ani întregi, după nenumărate  întâlniri și discuții, după zeci de termene în instanță, după teancuri de dosare și de hârtii, obții o soluție favorabilă care îți confirmă raționamentul inițial. 


Cum vedeți evoluția mediului de business din România în următorii 100 de ani?

    Îmi este greu să descriu și evoluția mediului de business în următorii 10 ani, întrucât nu cred că sunt ușor predictibili. Sunt doi vectori principali cu influențe asupra mediului de business, a căror evoluție nu pot să o anticipez, și anume factorul politic și evoluția tehnologiilor emergente. Factorul politic, așa cum vedem cu toții, poate cu ușurință să ducă țara și implicit mediul de business în direcția greșită. Evoluția tehnologiilor emergente (AI, cryptocurrencies, blockchain) a început deja să schimbe modul în care se face business la nivel mondial, e o chestiune de timp până când și țara noastră se va alinia acestor tendințe.